Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu


Bemutatkozik Óvodánk

A Villányi-hegységtől délre fekvő városunk, egyik impozáns épülete ad „otthont” óvodásainknak. A természeti környezet lehetőséget ad intézményünkbe járó gyermekeinknek, családjaiknak túrákra, tapasztalatszerző sétákra, lakóhelyünk kincseinek megismerésére. A családi házas épület, amely Siklós belvárosában az „Ó” városrészben helyezkedik el. A megye egyik legrégibb műemlék jellegű óvodája. 1898-ban alapított és
1900. október 21-én átadott óvoda. Az ezredfordulón (2000.10.21.) ünnepeltük
fennállásának 100. évfordulóját.
Az intézmény központi elhelyezkedése miatt könnyen megközelíthető, ezért a város minden területéről érkeznek hozzánk gyerekek. Az elmúlt évtizedekben többször átalakított, hozzá illetve melléépített épületegységből áll. Udvarunk területe 1692 m2. Jól tagolt, árnyas, napos, füves és betonos részekből áll, amely kedvező lehetőséget nyújt a gyermekek szabadban történő mozgásához. Az udvari stabil, állandó játék és mozgásfejlesztő eszközöket pályázatok útján tudtuk bővíteni. Tágas udvarunk fa játékai, homokozói, csúszdái, biztosítják a változatos szabadtéri mozgásos tevékenységeket és megfigyelésre adnak lehetőséget.
Óvodánk 7 csoportos, férőhelyeinek száma 175 fő. A csoportok átlaglétszáma 20-25 fő, életkor szerinti összetételük heterogén. Tárgyi eszközeinket és felszereléseinket folyamatosan igyekszünk bővíteni, korszerűsíteni. Ehhez a költségvetési kereten túl felhasználjuk nyertes pályázataink többletforrását, szponzoraink támogatását, rendezvényeink és az óvoda alapítványának bevételeit.
A nevelőtestület sokéves szakmai tapasztalattal, szaktudással, folyamatos önképzéssel igyekszik megfelelni a mai kor társadalmi és szakmai kihívásainak. Az óvodai nevelés feladatainak megvalósításához pedagógusaink élnek a módszertani szabadság adta lehetőségekkel, ismerkednek új pedagógiai irányzatokkal, melyek elemeit pedagógiai habitusuknak, nézeteiknek megfelelően a napi gyakorlatban alkalmaznak.
Óvodánk esztétikus, melegséget sugárzó, biztonságos környezetével, szeretetteljes, családias légkörével a szabad játék – és mozgás eszközeivel készíti fel a gyermekeket az életre. A gyermek személyiségének sokoldalú kibontakoztatására törekszünk, figyelembe vesszük a gyermekcsoport sokszínűségét, érdeklődését, életkori sajátosságait, az érés sajátos törvényszerűségeit. A gyermekek nevelése differenciáltan, az egyéni fejlettségükhöz igazodó tevékenységközpontú módszerekkel történik. Kiemelt feladatunknak tekintjük a környezet és egészségtudatos nevelést, erre építjük a fejlődést elősegítő tevékenységeket, amely tartalmazza a fenntarthatóság pedagógiája iránti elkötelezettséget.
Fromberger Gáborné
intézményvezető