Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Mondj egy mesét a Föld napján

2024. április
 
Óvodánk is csatlakozott a "Mondj egy mesét a Föld napján, a Földről, Földünkért!" programhoz, mely a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület és a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség első közös akciója volt. 4 ország, 156 helyszínén, több mint 100 településen sok száz mese hangzott el a héten.
 
"Legyen ez a nap egy köszönet Földünknek.
Legyen a mesénk egy ajándék, cserében a sok ajándékért, amivel Földünk nap mint nap megajándékoz mindannyiunkat. Legyen a mesénk egy híd, ami összeköti a hallgatókat Földünk szépségeivel. Ha teheted, mesélj a föld szépségéről, ajándékairól, a szabadban, otthon, a kertben, az erdőben, a parkban."- így szólt a felhívás.
 
Mi városunk legszebb részét, a várkertet választottuk a meséléshez és a gyerekek választották ki a legalkalmasabb helyet, ahol letelepedtünk, leterítettük a meseszőnyeget és jó meleg fészket készítettünk a szívünkben a mesének. A történet végét maguk a gyerekek alkották meg. A mese - A fák titkos szívéről szólt...

Ovi Foci

2024. Április
 
Az ovi foci foglalkozásokra járó, iskolába menő óvodásaink a Bozsik program keretében rendezett találkozón vettek részt a Kanizsai Dorottya Általános Iskola sportcsarnokában.
A hetente egy alkalommal tartott játékos futball foglalkozások célja az örömszerzés, valamint a testmozgás, a sport, a futball megszerettetése a gyermekekkel és a közösségi élmények erősítése.
Az iskolában találkoztak a környék más óvodás focistáival és a ügyességi feladatokban mérhették össze erejüket. Megtapasztalhatták, milyen csapatban gondolkodni és örülni egymás sikereinek.

 

Rajzpályázat

2024. március
 
A Batthány Kázmér Általános Iskola "Szereplők a népmesékben" címmel rajzpályázatot hirdetett, melyre a Ficánka, Nyuszi és Szivárvány csoportból is sok kisgyermek lelkesen alkotott.
Az óvodások kategóriájában Mészáros Hanna 1. és Hazai Bence 4. helyezést ért el intézményünkből.

Szeretettel gratulálunk az összes résztvevőnek és a díjazottaknak.

 

Március 15.

2024. március
 
Köszönjük Puskás Zoltánnak a Siklósi Hagyományőrző Egyesület tagjának,
hogy látogatásával és a huszárok ruházatának részletes bemutatásával,
érdekes ismeretekkel gazdagította gyermekeinket,
és ezzel közelebb hozta számukra nemzeti ünnepünket.

Alapítványunk

Alapítványunk célja:
 
A Siklósi Köztársaság Téri Óvoda gyermekeinek harmonikus személyiségfejlődésének támogatása. Egészséges, biztonságos, esztétikus környezet kialakítása, egészségmegőrzés szokásainak megalapozása, a testi képességek fejlődésének elősegítési, a prevenciós és korrekciós esti nevelés feladatainak ellátása, „a tanulás a játékban” elv megvalósításához az eszközkészlet bővítése, a szociális és intellektuális hátrányok csökkentése, az esélyegyenlőség javítása érdekében differenciált készség és képességfejlesztést szolgáló eszközök beszerzése, a családokkal való tevékeny közreműködés, közös rendezvények szervezése, az ismeretterjesztés fórumainak kiterjesztése, az óvoda hagyományainak ápolása.

Télűzés

2024. február
 
A farsang a vízkereszttől a hamvazószerdáig tartó vidám időszak, amikor a néphagyományok szerint elűzzük a telet és várjuk a tavaszt. Magyarországon a legismertebb farsangi hagyomány a mohácsi busójárás, amely a sokácok téltemető népszokása. A busók faálarcos, birkabőrös alakok, akik zajkeltő eszközökkel, máglyagyújtással és körtánccal ijesztik el a telet. Óvodánkba is ellátogattak a busók és eljártuk velük a télűző táncot. Így készültünk fel a tavaszra, és a megújulásra.

Iskolalátogatás

2023. december 20.

Ma nagy csoportosaink a Kanizsai Dorottya Általános Iskola vendégei voltak, ahol karácsonyi műsorral és apró ajándékokkal kedveskedtek nekik.
                                                                                                      Köszönjük a meghívást!


 

Karácsonyi műsor

2023. december 20.
"A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad is belőle."
(Hamvas Béla)

 
Ficánka csoportosaink a Siklósi Idősek Klubjába hoztak örömet kis karácsonyi műsorukkal.
Mert adni jó.

Advent

2023. december

Advent.

Az év legszebb időszaka. A csodák ideje.

Szarvaskáink csodálkozva nézik hogyan került egy karácsonyfa óvodánk udvarára.
Megsúgjuk, hogy Gyenis László lepett meg vele bennünket és persze leginkább a gyerekeket.

Köszönjük a kedves figyelmességet!

 

Köszönjük, hogy segíthettünk

2023. december
 
Mint a város többi intézménye, mi is csatlakoztunk az "Egy doboznyi szeretet" jótékonysági kezdeményezéshez, amelynek keretében ajándékokat gyűjthettünk siklósi és környékbeli rászoruló gyerekeknek és családjuknak.

Nagy csoportosaink kézbesítették a gondosan összeállított csomagokat a Városházára, ahol kedves fogadtatásban részesültek és még a polgármesteri székbe is beülhetett, aki szeretett volna.
Köszönjük a kedves vendéglátást és köszönjük, hogy segíthettünk!
 
Szép adventet, áldott karácsonyt kívánunk mindenkinek!

 

Mikulásvárás


2023. december
 
Hull a pelyhes fehér hó...
éneklik már napok óta a gyerekek a többi Mikulásváró dallal együtt
.
Mikulás napjára megérkezett az első téli hóesés és a hópelyhekkel együtt a motoros Mikulások is eljöttek óvodánkba, hogy jelenlétükkel és ajándékaikkal mosolyt csaljanak gyermekeink arcára.
 
Köszönjük!

Világ Gyalogló (HÓ)Nap

2023. november
Óvodánkkal beneveztünk a „Világ gyalogló (hó)nap” elnevezésű országos programba, ami a gyaloglást népszerűsítő programsorozat és a Magyar Szabadidősport Szövetség koordinálásával valósul meg Magyarországon. Ennek keretében a Ficánka és Csicsergő csoport a siklósi várba, a Manócska, Nyuszi és Szivárvány csoport a tanköteles korú gyermekei egy hosszabb távot választva Máriagyűdre mentek kirándulni.
A túra alkalmat adott arra, hogy a helyi nevezetességeket is jobban megismerjük, újra felfedezzük. A versenykiírásban különböző kihívásokat is lehetett választani, melyek célja, hogy a gyaloglást egyéb színes programokkal még komplexebb közösségi élménnyé tegye az örömteli mozgás és az egészséges életmód jegyében.
Így készítettünk természeti kincsek felhasználásával színes installációkat, játékos sportfeladatokkal, akadálypályával színesítettük a túrát, ill. célba érkezéskor finom gyógynövényekkel ízesített vízzel csillapítottuk szomjunkat, az óvodába visszaérkezéskor pedig a dadus nénik által készített ötletes és szemet gyönyörködtető gyümölcstálak várták a megfáradt kis vándorokat.
Óvodai nevelésünk egyik alapvető feladata a gyermekek testi-lelki szükségleteinek kielégítése, a testi-lelki harmónia megteremtése.
A mindenkori egészséges állapotot jelentősen befolyásolja az életvitel. Az óvodában az életritmus, a táplálkozás, a testápolás, öltözködés, mozgás, pihenés, alvás megszervezésével és az ehhez kapcsolódó gyermeki tevékenységekkel, az ezen alapuló szokások kialakításával biztosítjuk a megfelelő életmód elsajátítását.
Egészséghetünk is ezt a célt szolgálta: az egészséges életvitel és a környezettudatosság iránti igény kialakítását gyermekeinkben. Köszönjük Varga Judit védőnőnek az e témában tartott foglalkozásokat.
 
"Köszönjük, hogy kiemelkedően aktív részvételükkel hozzájárultak a rendezvény céljainak megvalósításához.
A gyaloglás a legősibb mozgásforma, mely egészen kiskortól végig kíséri az életünket. Eszközt nem igényel, kortól függetlenül bárki számára könnyen teljesíthető. Ennek népszerűsítését segíti programunk. Pontosan ezért, az egyszerűségében rejlik a sikeressége. A Világ Gyalogló (HÓ)Nap: ösztönző, inspiráló, közösségformáló, hiánypótló, motiváló, lehetőségekkel teli. Legyenek büszkék arra, hogy programjukkal értéket teremtenek a környezetük számára és segítik a fizikailag aktív életmód kialakulásához szükséges szemléletváltást!
 
Reméljük, hogy a túrán résztvevő gyermekek és felnőttek rengeteg élménnyel gazdagodtak. Munkájukat és részvételüket Czene Attila olimpiai bajnok szövetségünk elnöke, valamint az én aláírásommal ellátott emléklappal köszönjük meg."
 

Márton nap

2023. november
"Kicsi lámpásom fénye ma este úgy ragyog, mint odafent éjjel a szikrázó csillagok.
Kicsi szívekben égnek reménynek lángjai, mert bajban a jóval vígaszt lehet nyújtani."

Óvodánkban sok éve már, hogy a Márton napi projekt lezárásaként megtartjuk a lámpás felvonulást. Ez az ünnep nem csak arra jó, hogy összehozza egy gyertyafényes sétára a közösséget, hanem arra is megfelelő alkalom, hogy a gyerekek tudását bővítsük és kreativitását megmozgassuk. Minden csoportban beszélgettünk a Márton-legendáról, megismerkedtek a gyerekek Szent Márton püspök élettörténetével, a személyét övező különböző mesés történetekkel, a jeles naphoz kötődő népszokásokkal, hiedelmekkel. A gyerekek elkészítették lámpásaikat bébiételes üvegből és sokféle papírból, kivágással, ragasztással, vagy festéssel ötvözve. Fontos eleme a felkészülésnek a verstanulás és az ünnephez kapcsolódó énekek gyakorlása, ami fejleszti a memóriát, a szövegértést, valamit a ritmusérzéket. Óvodásaink kis műsorral készültek a megtanult mondókákból és dalokból szüleik számára. A kis műsor után libazsíros kenyér és meleg tea várta a résztvevőket.
Köszönjük a támogatást Csuga Zoltánnénak, Dragicevic Zoránnak (Gyűdi pékség) és az Eatrend Magyarország Kft.-nek.

A magyar népi játék napja 2023

2023.október

2023-ban ötödik alkalommal hirdették meg a Magyar Népi Játék napját. Az országos kezdeményezéshez idén a Ficánka csoport is csatlakozott, képviselve óvodánkat.
 
"A magyar népi játék kimeríthetetlen pedagógiai eszköztárként van jelen mindennapjainkban. Fejleszt, nevel és ismeretet közvetít. E nap célja, hogy a világ minden pontján az önfeledt játéké legyen a főszerep."

A magyar népmese napja

2023. szeptember
 
A népmese napja alkalmából csodás, mesés hetünk volt.
Ma kedves vendégek érkeztek óvodánkba, akik feltették a koronát erre a mesés hétre. Szüreti szerencse címmel megismerhettük Szőlőszem Jankó történetét. Aliz Bogárdi és Várnagy Kinga előadása Benedek Elek Kökény Matyi meséjéből készült.
 
Köszönjük a mesét, a mulatságot, a hamuba sült pogácsát és a finom szőlőt.

 

A magyar népmese napja

Óvodánkban minden évben megemlékezünk Benedek Elek születésnapjáról, ami a Népmese Napja. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
A népmesék egyedülálló, gazdag világa egyszerre nyújt szórakozást a gyerekeknek, elrepíti őket a fantázia birodalmába és az élet igazságaira tanít. Fontosnak tartjuk, hogy a rohanó világunkban egyre nagyobb teret kapjon az igazi, tiszta forrásból származó, élőszóval elmesélt népmese.
Ezen a héten minden csoportunk kiválasztott egy számára kedves magyar népmesét és e meséhez illő népi játékokkal, körjátékokkal, vizuális tevékenységekkel tarkították a hétköznapokat.

Autómentes világnap

2023. szeptember
Óvodánkban idén is megünnepeltük az autómentes világnapot szeptember 22-én. Ezen a napon ösztönöztük gyermekeinket, hogy rollerrel, kerékpárral, futóbiciklivel vagy gyalogosan érkezzenek az óvodába, ezúton is felhívva a gyermekek, szülők figyelmét környezetünk védelmére valamint a levegő tisztaságának fontosságára.
Fontosnak tartjuk, hogy környezettudatosságra neveljük a hozzánk járó gyermekeket. Beszélgettünk a közlekedés és a környezetszennyezés kapcsolatáról, a kerékpározás és gyaloglás egészségmegőrző szerepéről. Megfigyeltük a közlekedési táblákat, jelzőlámpákat, gyakoroltuk a közlekedési szabályok betartását. Az ügyesen gyakorlók jutalom pecsétet is kaptak.
Folyamatosan tudatosítjuk a gyermekekben, hogy saját életterük védelme, gondozása egészségesebbé teszi fejlődésüket. Felhívjuk figyelmüket az emberi tevékenység káros hatásaira, s arra, hogy ez ellen mindannyian tehetünk valamit.
Köszönjük a szülők együttműködését!

Ribizli bohóc

2023. június

Az idei nevelési évet Ribizli bohóc vidám műsorával zártuk.
 
Jövő héttől nyári szünet!
 
Mindenkinek kellemes nyarat kívánunk!!!

 

Gyermeknap

2023. május
 
Gyermeknap alkalmából különleges programokkal vártuk a gyerekeket udvarunkon.
 
A Siklósi Rendőrkapitányság és Keresztes Viktória törzszászlós jóvoltából akadálypályán tehették próbára ügyességüket, valamint egy rendőrautóba is beülhettek a gyerekek. Csillámtetoválással, aszfaltkréta rajzolással, körjátékokkal és tánccal színesítettük a délelőttöt.
 
Igazán vidám, szórakoztató napban volt részünk.

Tenkes Szőlőszemei Fúvószenekar

2023. május
 
A Siklósi Zeneiskola Tenkes Szőlőszemei Fúvószenekara
rendhagyó zenés délelőttel ajándékozta meg óvodásainkat.
Köszönjük a felkészítő tanároknak Tóth Anikónak és Szőke Sándornak ezt a színvonalas műsort.
 
Visszavárunk Benneteket jövőre is!

 Gyógytestnevelés, vízi terápia

2023. május
 
Május 22-én a gyógytestnevelésre és vízi terápiára járó gyerekek szülei egy prezentációs bemutató keretében nyerhettek betekintést a mozgásfejlesztés gyakorlataiba, majd 24-én és 25-én a preventív láb- és tartásjavító torna két csoportjának nyílt napjára került sor, melyet Tihanyi-Fedelevits Brigitta mesterpedagógus, gyógytestnevelő tartott.
Ezeken az alkalmakon a szülők is láthatták, hogy megfelelő játékos módszerekkel elérhető, hogy a gyermek mozgás közben sikerélményhez jutva tapasztalja meg, mennyi mindenre képes a lábujjak, a láb használatával. A heti rendszerességgel megszervezett torna nem csupán a lábboltozat erősítését célozza meg, hanem komplex izomerősítés és tartásjavító torna is. A részt vevő gyerekek egy kedves emléklappal és egy kis meglepetéssel távozhattak a záró foglalkozásról.
 
Szeretettel gratulálunk nekik!

 

Gyermeknap

2023. május
 

Vasárnap a várban
mazsorett csoportunk is szerepelt a gyermeknapi rendezvényen
Hajnalka Aradi vezetésével.
 
Szeretettel gratulálunk a kis fellépőknek!!!

Pályázat

2023. április

Örömmel számolhatunk be arról, hogy óvodánk a Körber Hungária Gépgyártó Kft. pályázatán 165000 ft-ot nyert, mely értékben díszcserjéket ültettünk, pótoltuk a hiányzó sövényeket a kerítés mentén. A szülők és az óvodai dolgozók együttműködésével valósulhatott meg ez a szombat délelőtti projekt.

Köszönjük Hüse Anettnek a pályázat koordinálását, Mikics Árpád és Hartmann Kristóf szülőknek pedig a facsemeték ill. sövény felajánlását. Külön öröm, hogy ezzel az akcióval helyi vállalkozásokat is támogattunk (City Café, Siklóskert).
Rólunk

Nyílt nap a siklósi rendőrkapitányságon

2023. április

Óvodásaink a rendőrség munkájával ismerkedhettek meg április 21-én pénteken.
 
A program keretében a gyerekek megtekinthették a szolgálati gépjárműveket, a fegyvereket, ujjnyomatot vehettek le. A legnagyobb sikere idén is a kutyás bemutatónak volt. 

Konyhalátogatás


2023. március 29.
 
Nagy csoportos gyermekeink az EATREND MAGYARORSZÁG meghívására látogatást tettek az étkezésünket biztosító konyhán. Köszönjük szépen Telegdi Lászlóné (Erzsikének) és Szabó Orsolyának a körbevezetést, az érdekes információkat, valamint az Eatrend dolgozóinak a kedves vendéglátást.

Víz világnapja - rajzpályázat

2023. március 22.

Örömmel adjuk hírül, hogy "A víz az élet forrása" címmel meghirdetett rajzpályázaton óvodásaink nagy sikerrel szerepeltek.

Gertner Kata a Manócska csoportból I. helyezést,
Pajor Amanda és Varnyu Lotti a Szivárvány csoportból II. helyezést értek el közös alkotásukkal.

Minden kis pályázónak és helyezettnek szeretettel gratulálunk!
Büszkék vagyunk rájuk!

Március 15.

2023. március 14.
 
Köszönjük Csízik Mihálynak, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség tagjának,
hogy látogatásával és a huszárok ruházatának részletes bemutatásával, érdekes ismeretekkel
gazdagította gyermekeinket, és ezzel közelebb hozta számukra nemzeti ünnepünket.
Mi szép dalolással háláltuk meg neki.

 

Ribizli zenés-verses színháza

2023. február 28.
 
Hiába próbálkoztunk farsangkor, hiába hívtunk busókat vendégségbe óvodánkba, a napokban a TÉL ismét megmutatta erejét és havat hintett, fagyot hozott a tájra.
Most RIBIZLI BOHÓC segítségét kértük, és hangos vidám mókázással űztük a telet.
Mi mindent megtettünk! Nagyon bízunk a sikerben...

Busók az óvodában

2023. február 16.

 
Óvodánkban az elmúlt hetekben különböző tevékenységek által ismerkedtek a gyerekek a farsangi népszokásokkal és hagyományokkal, népi hiedelmekkel, így a busók legendájával, a busók külsejével, vidám, és igen hangos télűző viselkedésükkel is.
Szerdán egy egész busó család látogatott meg bennünket és játékos formában elevenítettük fel a híres mohácsi hagyományokat. Köszönjük Márton Ildikónak, Márton Csabának és Márton Gergőnek, hogy eljöttek hozzánk.
Reméljük, hogy a busójárós, mulatós télűző farsangunkkal sikerült messze zavarnunk a hideg telet és a tavasz mihamarabb megérkezik meleg napsugaraival.

 

Karácsonyi műsor a Máriagyűdi Idősek Otthona lakói számára


2022. december 20.

A Szeretet ünnepe nagyon sok gyermek és felnőtt számára boldogságos készülődést jelent a meghitt percekre, órákra, napokra, s amikor a család együtt lehet a fenyőillatú meleg otthonokban, a szépen megterített asztal körül. Sokan vannak azonban, akik csöndes magányban, család nélkül, a szeretett személyektől távol töltik az esztendő legszebb ünnepét.
Rájuk gondolva óvodánk Csicsergő csoportja karácsonyi műsorral kedveskedett a Máriagyűdi Idősek Otthona lakói számára. Az idősek örömmel és meghatódva fogadták az ünneplőbe öltözött csöppségeket. Ez a szeretetteljes élmény arra sarkallt bennünket, hogy még valamivel kedveskedjünk az időseknek, így apró meglepetések készültek minden csoportunkban, melyet a napokban juttatunk el az otthon mind a 160 lakója részére. Reméljük nagy lesz az öröm...

Ezúton is kívánunk áldott karácsonyt az Otthon minden lakójának és dolgozójának.

 

Mecsek Polgári Egyesület

2022. december 12.
A Mecsek Polgári Egyesület - Zöld Út konzorcium
KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 számú projekt keretén belül
a Siklósi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központ
óvodai és iskolai szociális segítői tartottak
környezetvédelemmel, újrahasznosítással
kapcsolatos szemléletformáló programot.
Köszönjük a lehetőséget.

Mikulás napja

2022. december 07.

Mikulás napja az óvodások várva-várt ünnepe.
Óvodánkban minden csoport izgatottan készült erre a napra, hangulatos dekorációk kerültek a csoportszobákba, csodás gyermekmunkák a faliújságokra. Volt ahol a szülőkkel közös bábelőadással, volt ahol barkácsolással, mézeskalács díszítéssel, volt ahol bensőséges meséléssel, énekszóval várták a Mikulást. Köszönjük a motoros Mikulásoknak, hogy idén is színesebbé tették gyermekeinknek ezt a napot.
Köszönjük Siklós Város Önkormányzatának és a siklósi Tesconak a támogatását.
 

Jelentős pályázati támogatás

2022. november 18.

ÖRÖMHÍR!!!
 
Boldogan osztjuk meg Riegl Gábor polgármester úr bejegyzését,
mely szerint óvodánk jelentős pályázati forrásból megújulhat.
Köszönjük Siklós Város Önkormányzatának és a pályázatíróknak!!!!

Márton nap


2022.noveber 10.
 
Óvodánkban sok éve már, hogy a Márton napi projekt lezárásaként megtartjuk a lámpás felvonulást.
Ez az ünnep nem csak arra jó, hogy összehozza egy gyertyafényes sétára a közösséget, hanem arra is megfelelő alkalom, hogy a gyerekek tudását bővítsük és kreativitását megmozgassuk. Minden csoportban beszélgettünk a Márton-legendáról, megismerkedtek a gyerekek Szent Márton püspök élettörténetével, a személyét övező különböző mesés történetekkel, a jeles naphoz kötődő népszokásokkal, hiedelmekkel. A gyerekek elkészítették lámpásaikat bébiételes üvegből és sokféle papírból, kivágással, ragasztással, vagy festéssel ötvözve. Fontos eleme a felkészülésnek a verstanulás és az ünnephez kapcsolódó énekek gyakorlása, ami fejleszti a memóriát, a szövegértést, valamit a ritmusérzéket. Óvodásaink kis műsorral készültek a megtanult mondókákból és dalokból szüleik számára. A kis műsor után libazsíros kenyér és meleg tea várta a résztvevőket.
Köszönjük a támogatást Dragicevic Zoránnak (Gyűdi pékség).

Idősek világnapja


2022. szeptember 30.

Siklós Város Önkormányzata és az Idősek Klubja az Idősek Világnapja alkalmából vacsorával egybekötött ünnepi műsorral várta a helyi szépkorúakat, mely alkalomból óvodánk Gyermektánc csoportja is fellépett Hajnalka Aradi vezetésével.

Ezúton is sok szeretettel köszöntjük az időseket!


 


A Magyar Népmese Napja

2022. szeptember 30.

A MAGYAR NÉPMESE NAPJA - avagy mesés hetünk ...
 
A nagy mesemondó, Benedek Elek író születésnapja, szeptember 30-a már 2005 óta a népmese napja hazánkban. A jeles nap célja, hogy a mesével foglalkozó szakemberek, felnőttek és gyerekek ezen a napon kitüntetett figyelemmel és tisztelettel forduljanak a magyar és más népek meséi felé. Mivel fontosnak tartjuk a népmesék fennmaradását és a mesékben élő bölcsesség továbbadását a gyermekek számára, ezért ezen a héten, és kiemelten a mai napon óvodánkban is a meséké volt a főszerep.

 

Bűvész az oviban

2022. június
 
Ma nagy csoportos óvodásainknak nagy élményben volt részük: a Batthyány Kázmér Általános Iskola 8. osztályos tanulója Csárdi Milán bűvész műsorral lepte meg őket.

A gyerekek nagyon élvezték a mutatványokat és aktívan részt vettek bennük, hisz Milán jó érzékkel vonta be őket, így egy percre sem lankadt a gyerekek figyelme.
Köszönjük a lehetőséget Milán osztályfőnökének Reitzné Nagy Ágnesnek és persze Milánnak, akinek még nagy jövőt jósolunk...
Gratulálunk Milán! Mindannyiunkat elvarázsoltál!

Pedagógusok napja


2022. június

Június első vasárnapján a társadalom a pedagógusokat köszönti.

Nevelőtestületünk nevében köszönjük, hogy Siklós Város Önkormányzata idén is gondolt ránk és kedves meglepetéssel köszöntött minket ezen a napon.
 

Gyermeknap a várban

2022. május
GYERMEKNAP A VÁRBAN

Minket az eső sem tántoríthat el!!!
Ma délelőtt néptáncos és mazsorett csoportunk a várban lépett fel. Az esős időjárás miatt a várudvar helyett a lovagteremben kerekedtünk táncra. Apróságaink a fellépés előtt még Ribizli bohóccal is eljárták a táncot, majd Hajnalka Aradi Hajni néni vezetésével számot adtak táncos tudásukról.
Szeretettel gratulálunk! Büszkék vagyunk rátok!

Gyermeknap

2022. május

A mai gyermeknapunkon feldíszített udvarral vártuk óvodásainkat.
Szentgyörgyváry Laura Nyári bújócska c. műsorával indítottuk a napot, majd különböző tevékenységeken vehettek részt a gyerekek. Gálné Forró Margit egy különleges technikával az üvegfestéssel ismertette meg a gyerekeket, csodás medálok készültek. Akadálypályán tehették próbára ügyességüket, valamint aszfaltkréta rajzolással és buborékfújással színesítettük a délelőttöt.
Igazán tartalmas, vidám, szórakoztató napban volt részünk.

Köszönjük a siklósi Tesco áruház felajánlását.
 

Preventív láb- és tartásjavító torna

2022. május
 
Május 25-én és 26-án került sor óvodánkban a preventív láb- és tartásjavító torna két csoportjának nyílt napjára, melyet Tihanyi-Fedelevits Brigitta mesterpedagógus, gyógytestnevelő tartott.
Ezeken az alkalmakon a szülők is láthatták, hogy megfelelő játékos módszerekkel elérhető, hogy a gyermek mozgás közben sikerélményhez jutva tapasztalja meg, mennyi mindenre képes a lábujjak, a láb használatával. A heti rendszerességgel megszervezett torna nem csupán a lábboltozat erősítését célozza meg, hanem komplex izomerősítés és tartásjavító torna is.

A részt vevő gyerekek egy kedves emléklappal és egy kis meglepetéssel távozhattak a záró foglalkozásról.

Szeretettel gratulálunk nekik!

Szemezgető


2022. tavasz

Szemezgető programjainkból:

-Április végén az ősszel iskolába menő gyermekeink
az EATREND MAGYARORSZÁG meghívására látogatást tettek az étkezésünket biztosító konyhán. Köszönjük szépen Telegdi Lászlóné (Erzsikének) a körbevezetést, az érdekes információkat, valamint az Eatrend dolgozóinak a kedves vendéglátást.

-Május 5-én volt az Ovizsaru program idei zárófoglalkozása, melyre az udvaronkon került sor. Köszönjük a kedves rendőr nénik közreműködését.

-Május 6-án pedig a Siklósi Rendőrkapitányság nyílt napján vettünk részt csoportjainkkal. Beleülhettek a rendőr autóba, mentőbe, tűzoltóautóba, nagyon élvezték a gyerekek az izgalmas kutyás bemutatót, és a sok érdekes programot. Köszönjük a lehetőséget!

 

Föld napja

2022. április

A FÖLD NAPJÁN
"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében.
Mi a mai napon hat kis facsemetét ültettünk el óvodánk udvarán Gyenis László egyéni vállalkozó jóvoltából. Gyermekeink nevében is köszönjük a nagylelkű felajánlást!

 

Húsvét

2022. április
Ovi húsvét képekben
 

Versmondó verseny

2022. április


Harkányban a Kiss József Könyvtár által rendezett Költészetnapi versmondó versenyen négy kis óvódásunk vett részt. A Ficánka csoportból Révész Babett, Mészáros Hanna és Kovács Botond, a Manócska csoportból Gertner Kata.
Mészáros Hanna óvodás kategóriában Különdíjat kapott.
Gratulálunk
a kis versmondóknak és felkészítőiknek!
 

"Ovi-zsaru" program


2022. április
 
Óvodánkban is elindult az „Ovi-zsaru” elnevezésű játékos, figyelemlekötő, közvetlen kommunikációra építő megelőzési programsorozat. Az első foglalkozásra a Siklósi Rendőr-kapitányságról érkeztek hozzánk a rendőr nénik.
A program több modulból áll, a foglalkozások különböző témák köré csoportosulnak– ilyenek pl. Az ismerkedés szabályai, Idegen személlyel történő találkozás, kapcsolat, Egyedül otthon, Veszélyes eszközök vagy A közlekedés szabályai- tehát olyan élethelyzeteket dolgoznak fel, melyeknek a kisgyerekek is részesei lehetnek.
A foglalkozások úgy épülnek fel, hogy a kicsik ne kívülálló szemlélői, hanem aktív részesei legyenek azoknak. A feldolgozásban segítenek a témákhoz kapcsolható ajánlott és a szabadon választott mesék, a különböző történetek, a rajzolás, a szerepjátékok.

VÍZ VILÁGNAPJA

 
2022. március
A víz világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.
Ezen a héten minden csoportunkban a víz tulajdonságaival ismerkedtek a gyerekek minél több érzékszervet bevonva, több területen keresztül feldolgozva a témát. A Víz világnapjához kapcsolódó játékos ötletekkel a célunk az, hogy már kisgyermekkorban kialakítsuk azokat a szokásokat, ismereteket, amelyek birtokában a gyerekek tudatosan viszonyulnak majd a víz használatához, és óvják a természetben található vizeket.

Készülődés nemzeti ünnepünkre

2022. március

Magyar Parasport Napja

2022. március 10.
 
Már 2018 óta február 22-én tartják a Magyar Parasport Napját. Óvodánk idén is részt vett a Magyar Paralimpiai Bizottság és a FODISZ által meghirdetett LÉLEKMOZGATÓ érzékenyítő programon. A gyerekek játékosan ismerkedhettek a sérültek világával, pl. bekötött szemmel gyöngyöt fűztek, gyurmáztak, szájjal ill. lábbal rajzoltak, bekötött szemű társukat segítve együtt mozogtak, e témával kapcsolatos meséket hallgattak. A tavalyi rajzpályázaton 100000 forintos vásárlási utalványt nyertünk, melyen sportszereket vettünk óvódásaink számára. Az idei rajzpályázaton is részt veszünk Révész Babett és Kovács Botond alkotásával, reméljük sikerrel járunk.
2022. április 
ÖRÖMHÍR!

Révész Babett és Kovács Botond alkotásával intézményünk idén is bekerült a díjazottak közé: 50000 ft értékű Decathlon ajándékutalványt nyertünk.

FARSANG

 
2022. február
Óvodánkban évek óta nagy hagyománya van a farsangnak. A gyerekek minden évben nagyon várják ezt az időszakot. Az előkészületek, a farsangi bál maradandó élményt jelent a kisgyermekek életében. Ilyenkor a legizgalmasabb elfoglaltság, más ruhájába, „bőrébe” bújni, ami alól természetesen mi, óvodapedagógusok sem vagyunk kivételek, a gyermekek nagy örömére.
Ilyenkor valamennyi nevelési területünk, tevékenységünk ehhez a témához kapcsolódik. Előtérbe kerülnek a bolondos mesék, de a versek, mondókák, csúfolódók, népi gyermekjátékok, dalok is a farsang hangulatát idézik. A vidám zeneszó mellett nagyon finom illatok is terjengnek ebben az időszakban az óvoda falai között, hisz a farsang elképzelhetetlen finom fánk nélkül.
A különböző gyermekhangszerek is nagyobb szerephez jutnak, melyekkel nagy előszeretettel kísérik éneküket, vagy éppen csak jólesik egy kis zajt csapni velük. A csoportokból zeneszó hallatszik, mert a gyermekek szívesen gyakorolják a különböző tánclépéseket, hisz készülnek a farsang fő „attrakciójára”, a bálra.
 

 

Márton nap

2021 november
MÁRTON NAP
 
Óvodánkban sok éve már, hogy a Márton napi projekt lezárásaként megtartjuk a lámpás felvonulást.
Ez az ünnep nem csak arra jó, hogy összehozza egy gyertyafényes sétára a közösséget, hanem arra is megfelelő alkalom, hogy a gyerekek tudását bővítsük és kreativitását megmozgassuk. Minden csoportban beszélgettünk a Márton-legendáról, megismerkedtek a gyerekek Szent Márton püspök élettörténetével, a személyét övező különböző mesés történetekkel, a jeles naphoz kötődő népszokásokkal, hiedelmekkel. A gyerekek elkészítették lámpásaikat bébiételes üvegből és sokféle papírból, kivágással, ragasztással, vagy festéssel ötvözve. Fontos eleme a felkészülésnek a verstanulás és az ünnephez kapcsolódó énekek gyakorlása, ami fejleszti a memóriát, a szövegértést, valamit a ritmusérzéket. Óvodásaink kis műsorral készültek a megtanult mondókákból és dalokból szüleik számára és bemutatkozott Gyermektánc csoportunk is Torma Csabáné vezetésével. A kis műsor után libazsíros kenyér és meleg tea várta a résztvevőket.
Köszönjük a támogatást Dragicevic Zoránnak (Gyűdi pékség) és Molnár Bélának (világítás).

"Kicsi lámpásom fénye ma este úgy ragyog,
mint odafent éjjel a szikrázó csillagok.
Kicsi szívekben égnek reménynek lángjai,
mert bajban a jóval vígaszt lehet nyújtani."
 

                                Rajzpályázat

2021 október
Az Egyszervolt.hu oldal rajzpályázatot hirdetett, melyre Bartos Erika közkedvelt meséjéből a Bogyó és Babócából a kedvenc szereplőjüket kellett megörökíteni a gyerekeknek.
Óvodánkból 3 csoportból is küldtünk alkotásokat erre a pályázatra. A Csicsergő csoportból Kolompár István Larion, és Fogarasi Zsófia, a Szivárvány csoportból Miklós-Takács Janka és Nichter Hanna, a Manócska csoportból Szlipcsevics Noel és Duskó Panna vett részt. A pályázaton ugyan nem nyertünk, de ezeket a kedves sorokat kaptuk Bartos Erika írónőtől:
"Szeretném megköszönni a részvételt, a rajzversenyre küldött szívmelengető rajzokat! Hadd küldjek a Manócska, Szivárvány és Csicsergő csoportnak és elsősorban a hat kis alkotónak a csodaszép rajzokért cserébe néhány kifestőt, kérem, fogadják szeretettel egyfajta különdíj gyanánt.
Bízom benne, hogy örömöt okoz!
Minden jót kívánva:
Bartos Erika"

                                   Népmese napja 

2021 szeptember 

A MAGYAR NÉPMESE NAPJA - avagy mesés hetünk képekben...

A nagy mesemondó, Benedek Elek író születésnapja, szeptember 30-a már 2005 óta a népmese napja hazánkban. A jeles nap célja, hogy a mesével foglalkozó szakemberek, felnőttek és gyerekek ezen a napon kitüntetett figyelemmel és tisztelettel forduljanak a magyar és más népek meséi felé. Mivel fontosnak tartjuk a népmesék fennmaradását és a mesékben élő bölcsesség továbbadását a gyermekek számára, ezért ezen a héten, és kiemelten a mai napon óvodánkban is a meséké volt a főszerep.
 

                                             ÖKO-mese

2021 szeptember
 
"Csizma ide, csizma oda, vigyél engem valahova."- énekelte Szentgyörgyváry Laura és a vele együtt a sok gyerek.
 
Ma a Hétmérföldes csizma című ÖKO-mesét nézhették meg óvodásaink. Hétmérföldes csizmát húztunk az interaktív előadás legelején, és bejártuk ország-világ hat legfőbb helyszínét, ahol nemcsak körülnéztünk, hanem megmentettük a Susogó kert növényeit, megöntöztük a Jajongó pusztát, megtanultuk a legfőbb szabályokat, hogy hogyan kell viselkedni, nemcsak a Varázserdőben, hanem az összes erdőben.
Csodás, élményteli napunk volt!

         Rajzpályázat

 
2021 június
 
A Nők Együtt Sikeresen Egyesület "Mit jelentenek neked a madarak" című rajzpályázaton óvodai korcsoportban Szabó Zalán I. helyezést ért el. Felkészítő óvodapedagógusok: Hajnalka Aradi és Timea Toth.

Szeretettel gratulálunk!

           Városi gyereknap

2021 júniusNagy csoportos táncosaink szépen szerepeltek a városi gyermeknapi rendezvényen Ildikó Káta és Tunde Beremeni vezetésével.

Szeretettel gratulálunk!

Gyermeknap 

2021. május 28.
 
Ma reggel még úgy tűnt, hogy megtréfál minket az időjárás, de végül ránk mosolygott a napocska.
Csodás, mókás napunk volt!

 

Állatok a mesében - rajzpályázat

2021. május 28.


A Batthyány Kázmér Általános Iskola ,,Állatok a mesében"címmel rajzpályázatot hirdetett. A Köztársaság Téri Óvoda gyermekei közül
Bakosi Lotti 1. helyen
Ahmed Boglárka 2. helyen
Révész Babett 3. helyen végzett.
Szívből gratulálunk!

 

Magyar Parasport Napja

2021. május 25.

A Magyar Parasport Napja alkalmából a szervezők a parasportok és a parasportolók megünneplésére
MPN 2021 LÉLEKMOZGATÓ MONTÁZSPÁLYÁZATOT írtak ki óvodák részére.

A montázspályázat lehetséges témái az alábbiak voltak:
- Mit csináltunk a Magyar Parasport Napján, a Lélekmozgató programon az óvodás csoportunkban?
- Mit gondolunk a parasportokról/parasportolókról?
- Mit jelent számunkra a fogyatékosság? Milyennek látjuk a fogyatékosok világát?
- Hogyan, miben tudunk segíteni a fogyatékos embereknek?
 
Pályázati alkotás technikája teljesen szabadon választott montázstechnika lehetett. Fontos elvárás volt, hogy a pályázatra beküldött alkotások, montázsok valóban csoportmunkák legyenek. Óvodánk nagy- és középső csoportosai is részt vettek ezen a pályázaton Tihanyi-Fedelevits Brigitta óvodapedagógus irányításával. A két beküldött pályázati munka közül  nagycsoportos kategóriában I. helyezést értünk el.
 
Díj: 100.000 Ft értékű Decathlon ajándékkártya az óvodának.
 
Szeretettel gratulálunk és büszkék vagyunk óvodásainkra!!!


 
Bagladyné Mayer Tímea
Tagintézmény vezető