Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Télűzés

2024. február 08.
 
Az elmúlt hetekben gyermekeink a farsangi időszakhoz kapcsolódó hagyományokkal, népszokásokkal, hiedelmekkel ismerkedhettek különböző foglalkozások, kezdeményezések által.
 
A mai napon nagy örömmel fogadtuk régi óvodásunk szüleinek Márton Csabának és Márton Ildikónak látogatását, akik hagyományos ruhába öltözve játékosan gyermekeinkkel együtt zárták a farsangi mulatságokat óvodánkban.

 

Pályázat

Gyermekek Karácsonya

2023. december 23.
 
2022 decemberében jótékonysági kezdeményezés indult hagyományteremtő szándékkal Siklós város polgármestere Riegl Gábor, a siklósi városvezetés és a Villa Serena szervezésében. A "Siklósi Dózsa György Úti Óvoda Gyerekeiért" Alapítvány javára helybéli és környékbeli vállalkozók mellett az OTP Bank is támogatást nyújtott.
Nevelőtestületünk által összeállított tematikus programsorozat utolsó állomásaként – Gyermekkarácsonyunkra a gyermekcsoportok ajándékait – a kezdeményezés hozzájárulásából egészítettük ki.
Ezúton szeretnénk köszönetünket kifejezni, hiszen ennek a lehetőségnek köszönhetően egész évben több programot, élményt, örömöt tudtunk nyújtani gyermekeink számára.

"Csiribú - csiribá"

2023. december 18.

Varázslat az oviban
 
Csárdi Milán bűvész látogatott ma el hozzánk. Köszönjük a felajánlást, igazán nagy élmény volt, csillogó gyermek-szemek mutatták produkciója sikerességét.

Városi Karácsony


2023. december 18.
 
"Lehalkul a város zaja karácsonyestére,
melengeti a lelkünket a kis gyertyák fénye.
Megszületett a szeretet lelkünkben e napon,
hogy a fáradt embereknek hitet, reményt adjon".

 

Advent 3. vasárnapján Katica, Pöttömke és Törpe csoportos gyermekeink karácsonyváró műsorukkal léptek fel a városi ünnepségen.
 

"Egy doboznyi szeretet"

2023. december 11.

A decembert nem véletlenül hívják „Álom havának” is, hisz a gyermekek számára egyfajta misztikumot és az áhított ajándékokról szóló álmodozást is magába foglalja. Talán ezért is tartottuk olyan fontosnak csatlakozni az "Egy doboznyi szeretet" jótékonysági kezdeményezéshez, amelynek keretében ajándékokat gyűjthettünk siklósi és környékbeli rászoruló gyerekeknek és családjuknak. Köszönjük, hogy óvodásainkkal részesei lehettünk, örülünk, hogy segíthettünk.

Mikulás napja

2023. december 6.

Az ünnepek, hagyományok az összetartozás érzését erősítik, a közösségünket éltetik, Advent időszakában igazán nagyon hangsúlyossá válnak közösen megélt élményeink, szokásaink. Első jeles napunk, ebben az időszakban – Mikulás napja. Óvodásaink nagy lelkesedéssel tanulták a mikulásköszöntő verseket, énekeket, és izgalommal várták ezt a napot, hogy eljöjjön a jóságos Mikulás bácsi.

Napunkat színesítette a Hangerdő társulat Mikulásváró műsora, mely nagy élmény volt gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

Ezúton köszönjük támogató-vállalkozó szülők mikulás-csomagokhoz nyújtott adományait - Hellas Étterem Schleier Károly, 3 - Hajdu Kft. Hajdú Ákos, Sőrés Bau Kft. Sőrés János, ERSZI Kft. Csizik Mihály, Iváncsik Dávid, Szender János, valamint a városvezetés részéről Hirdi Attila alpolgármester úrnak az ajándékcsomagok összeállításában nyújtott segítségét.

Az idei Mikulás nap sem maradhatott el a siklósi Motoros Mikulások nélkül, köszönjük, hogy eljöttetek hozzánk!

A közösségi érzést erősíti az óvodánk udvarán felállított Minden Gyermek karácsonyfája, mely díszeivel, fényével az érzelmi nevelést, az ünnepekre való érzelmi hangolódást segíti, melyet ERSZI Kft. – Csízik Mihály ajánlott fel óvodánk számára.
 

Bozsik ovi foci program

2023. október 18.

Bozsik program célja: az óvodáskorúak (5-6 éves korosztály) megismertetése, megszerettetése a labdarúgással, ennek révén pedig a Bozsik Intézményi Program kiszélesítése. A program indulásakor az MLSZ különös figyelmet fordított arra, hogy a legkisebbeket, az óvodás korúakat is megszólítsa és bevonja a labdarúgásba, labdával történő játékokba. Intézményünk évek óta részt vesz a programban, gyerekeknek heti 1-1 alkalommal labdajátékos tevékenységet szervezünk. A 2023-2024-s nevelési évben egy kollégánk végezte el a tanfolyamot, mely alapokat adott a labdás játékok vezetéséhez.  Az idősebb korosztállyal Bogdán Benjamin testnevelő tanár, labdarúgó edző, a kisebekkel Szilágyi Mónika kolléganőnk látja el a labdás tevékenységek szervezését.
 
Az éves program első tornáján vettek részt gyermekeink – szemmel láthatólag élvezték a játékos képességfejlesztő, a mozgást, a futballt megszerettető feladatokat.

 

Őszi gyermekest - 2023

2023. október 17.

Óvodánk, a Siklósi Óvoda és Bölcsőde – Székhely óvodája, a megye egyik legrégibb műemlék jellegű épületében 1900. október 21-én nyitotta meg kapuit.  Az ezredfordulón ünnepeltük intézményünk fennállásának 100. évfordulóját. A 23 éve megszervezett ünnepségsorozatnak a hozadéka, a mai napig minden évben október hónap közepén megrendezésre kerülő Őszi gyermekest! Büszkén állíthatjuk, hogy ma már városi rendezvénnyé nőtte ki magát óvodánk alkalmazotti közössége által szervezett program, és egyik színfoltja lett a kisváros életének. Ezen az estén ifjabbak és idősebbek egyaránt csillogó szemmel lépik át az óvoda kapuját, és várják kíváncsian az előadást.
Az idei nevelési évben Grimm fivérek jól ismert klasszikusára esett a választás, az óvó nénik Piroska és a farkas történetét vitték színpadra, így elevenedtek meg a mindenki által jól ismert mesehősök. Az est sikeréhez óvodánk valamennyi dolgozója, partnere hozzájárult: dadus nénik vendégséggel várták a hozzánk látogatókat, szülők – gyerekek keze munkáját dicséri a faragott tökökkel díszített udvar, támogatóinknak köszönhetjük, hogy megteremtették az est feltételeit. Ezúton is köszönjük Szentgyörgyvári Tamásnak a sok-sok éve önzetlen segítségét a világításban, a Siklósi Várnak a hangosításhoz szükséges eszközöket – Szender Jánosnak és Fekete Gergőnek a hangosítást, Ősi Gábornak a poharakat, Szender – Mikó Mónikának az arcfestést, illetve a Gyűdi pékségnek, a Csuga húsboltnak, valamint az Eatrend Kft-nek a vendéglátáshoz szükséges alapanyagokat.
Jövőre is várunk mindenkit sok szeretettel, lelkesedéssel, meglepetéssel!

Teddy Maci Kórház Pécs – Siklós

 
2023.október 12.
 
Köszönjük a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületének, hogy csapatukkal elhozták hozzánk Teddy Macit és megmutatták ovisainknak, hogy sem az orvosoktól, sem az orvosi vizsgálatoktól nem kell félni. Ezen a napon lehetőségünk nyílt a legkisebbeknek is megismerkedni a doktorok munkájának rejtelmeivel. A gyermekek macikat hozhattak magukkal a játékkórházba. Itt olyan eszközökkel gyógyíthattak, ismerkedhettek meg, amivel ők is találkozhatnak egy-egy szakorvosi vizsgálat alatt.
 

Autómentes világnap

2023. szeptember 22.

Az óvodánkba járó gyermekeink egészség – és környezettudatos nevelése a családi nevelés mellett, az intézményi neveléssel a mi felelősségünkké vált. Megváltozott világunkban a mai gyermekek a közvetlen természeti és társadalmi környezetüket kevésbé ismerik, információik, tapasztalataik infokommunikációs csatornákból származnak.

Nevelőtestületünknek kiemelkedően fontos az egészség – és környezettudatos magatartás formálása, játékos feladatokkal, óvónő által kezdeményezett tanulási szituációkkal, kirándulások szervezésével … becsalogatjuk a gyermeket környezet – és egészségtudatosság világába.

Sok-sok évvel ezelőtt az autómentes világnapot azzal a céllal hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A megmozdulás megalkotói egy olyan alkalmat álmodtak meg, ahol sokan járulhatnak hozzá a légszennyezés csökkentéséhez, ezáltal a környezetünk védelméhez. Az autómentes világnap egy olyan nemzetközi megmozdulás, melynek alkalmával arra ösztönözhetik az embereket, hogy azon a napon kerüljék az autóik használatát.

Ez a különleges esemény adta az ötletet, hogy a nagycsoportos óvodásainkkal szeptember 22-én kirándulást szervezzünk a közeli Máriagyűdre.

 

Mezítlábas illatösvény

2023.05.25.
 
Nagy örömmel adjuk hírül, hogy a Tesco Áruház által meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” közösségépítő programba óvodánk sikeresen vett részt. Az újabb pályázati összegből óvodánk udvarán egy kreatív, az érzékszerveket ügyesítő természetes játékteret alakítottunk ki – mezítlábas illatösvénnyel, memória fallal – a természet kincseinek felhasználásával. Átadására a gyereknapunk délelőttjén került sor. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Tesco Áruháznak a lehetőséget, illetve mindenkinek, aki akár egy zseton bedobásával segített célunk elérésében.

Családi nap a Dózsa oviban

2023.05.25.
 
2022 decemberében jótékonysági kezdeményezés indult hagyományteremtő szándékkal Siklós város polgármestere Riegl Gábor, a siklósi városvezetés és a Villa Serena szervezésében.
A "Siklósi Dózsa György Úti Óvoda Gyerekeiért" Alapítvány javára helybéli és környékbeli vállalkozók mellett az OTP Bank is támogatást nyújtott. Nevelőtestületünk által összeállított tematikus programsorozat 3. állomásaként – 2023. május 25-én megvalósult CSALÁDI NAP programjaira, játékaira szánt eszközöket, illetve a gyermekek ajándékait - az OTP Bank hozzájárulásából finanszíroztuk.
Köszönetünket szeretnénk kifejezni még: Siklósi Pelikán Néptáncegyüttesnek, az Eatrend Kft-nek, hogy a játékos délután tartalmas megszervezésében segítségünkre voltak.

Rajzpályázat


2023.05.25.
A Baranya Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság az idei évben óvodás, alsó és felső tagozatos gyermekek részére Biztonságban az autóban elnevezésű rajzpályázatot hirdetett.

Az óvodás korosztályban Kupai Kiara 2. helyezést ért el.
 
Szeretettel gratulálunk!

Gyereknap a Dózsa oviban


2023.05.25.
 
Hatalmas játszótérré változott délelőtt óvodánk udvara. Gyermeknap alkalmából feldíszített udvarral, számos érdekességgel, programokkal vártuk óvodánk apróbb és nagyobb csemetéit.
Tartalmas programok megvalósításában segítségünkre voltak: a Siklósi Rendőrkapitányság dolgozói, a Siklósi Zöldség-gyümölcs sziget, illetve a Siklósi Tesco áruház.
A délelőtt méltó zárásaként a Siklósi Zeneiskola Tenkes Szőlőszemei Fúvószenekara lépett fel udvarunkon – ezúton is köszönjük az élményt gyermekeknek és a felkészítő tanároknak, Tóth Anikónak és Szőke Sándornak egyaránt.

Gyereknap – Siklós

2023.05.21-én vasárnap színvonalas műsorokkal mutatkozott be óvodánk a városi gyereknapon.

Első fellépőként – Méhecske, Pöttömke és Katica csoport gyermekei „Így tedd rá” foglalkozások elemeit, lépéseit mutatták be a színpadon.

Őket a Törpe csoport nagyjai követték hagyományos népi játékfűzéssel.
 
Szeretettel gratulálunk minden fellépőnek és felkészítőnek! 

Versmondó verseny

2023.04.17.
 
A Költészet napja alkalmából versmondó versenyt hirdetett a harkányi Kis József Könyvtár, Művelődési Ház és Sportcsarnok, melyre óvodás korú gyermekek jelentkezését is várták. Óvodánkat 3 csoport (Katica, Pöttömke, Törpe) 8 gyermeke képviselte – nagy büszkeséggel mondhatjuk, hogy mindannyian nagyon ügyesen szerepeltek – és a következő eredményekkel öregbítették óvodánk hírnevét!
 
I. helyezett: Bernáth Péter – Törpe csoport
II. helyezett: Albert Tamás Máté – Törpe csoport
III. helyezett: Sánta Kíra – Pöttömke csoport
Különdíjban részesült: Kupai Kiara – Katica csoport
 
Emléklapot kaptak:
          Fürdős Mara – Törpe csoport
          Biszak Hetti – Katica csoport
          Csízik Mihály Viktor – Katica csoport
          Varga Andor – Katica csoport
                                                                      Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek!

Jótékonysági kezdeményezés II.

2023. április 6.
2022 decemberében induló jótékonysági kezdeményezés (mely Siklós város polgármestere, a siklósi városvezetés illetve a Villa Serena szervezésében valósult meg) kapcsán óvodánk nevelőtestülete tematikus, óvodásaink közvetlen tapasztalatait, élményeit gazdagító programsorozatot állított össze. A program második részének a siklósi könyvtár nagyterme adott otthont. A Bóbita Bábszínház művészei Jozef Capek: Történetek a kutyusról és a cicusról című meséjét hozták el gyermekeink számára, színesítve a húsvétvárás örömét.
   


 

Nyílt nap az óvodánkban

Húsvéti készülődés

2023. március 23.
​​​​​​​ 

Közvetlen és tágabb környezetünk hagyományainak ápolása óvodai nevelési programunk egyik kiemelt célja. A tavaszi ünnepkör egyik jeles ünnepe a Húsvét, melyre az elmúlt napokban lázasan készülődtek gyerekek és felnőttek egyaránt - verssel, mesével, énekes játékokkal, hagyományok felelevenítésével, az ünnep jelképeinek elkészítésével, barkácsolással.
Ezúton szeretnénk megköszönni Siklós Város Önkormányzata - és a  városgondnokság munkatársainak
felajánlását, mellyel udvari környezetünk ünnepváró díszekkel gazdagodott. A felkínált tojásforma ügyes kezek munkája nyomán válhatott még gyermek-központúbbá, színesebbé.


Víz világnapja - rajzpályázat

       Siklós Város Önkormányzata a TOP-2.1.3-16-BA1-2021- 00069 „Csapadékvíz hálózat fejlesztése, Siklós városában” projekt keretein belül rajzpályázatot hirdetett a helyi óvodások, és általános iskolások 1-4. évfolyamos tanulói számára. A pályázat célja felhívni a figyelmet a tudatos vízhasználatra: az ivóvíz minőségének védelmére, a tudatos vízgazdálkodásra, a csapadékvíz gyűjtésére és a csapvíz fogyasztásának fontosságára.
Óvodánkat 14 gyermek képviselte a Törpike és a Katica csoportból. Nagy büszkeséggel mondhatjuk, hogy az óvodás korosztályban Bernáth Eszter és Bernáth Péter a Törpike csoportból II. helyezést értek el közös munkájukkal, Mesanovic Kenan a Katica csoportból III. helyen végzett. Ezúton is
gratulálunk
nekik.

Pályázat

2023. február 23.
Ismét nagy örömmel adjuk hírül, hogy a Tesco Áruház által meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” közösségépítő programba óvodánk sikeresen vett részt. 2022 tavaszi fordulójában egyik csoportszobánk – az áruház kezdeményezése által – alakulhatott át fejlesztő játéktérré. Az újabb pályázati összegből – 2023 tavaszán – lehetőségünk lesz óvodánk udvarán egy kreatív, az érzékszerveket ügyesítő természetes játékteret kialakítani – mezítlábas illatösvénnyel, matató fallal – a természet kincseinek felhasználásával.
Ezúton is szeretnénk megköszönni a Tesco Áruháznak a lehetőséget, illetve mindenkinek, aki akár egy zseton bedobásával segített célunk elérésében. 
 

"A mezítlábas parkok, Sebastian Kneipp által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapulnak. Napjainkban sok helyen alkalmazott érzékszerveket fejlesztő módszer. A mezítlábas ösvényben elhelyezett különféle anyagok, különböző módon stimulálják és masszírozzák a talpat. Ez a fajta kombinált reflex-masszírozás játékos formában fejleszti a talpi érzékelést, segíti a lúdtalp, vala.mit a gerincproblémák prevencióját, korrekcióját – jótékonyan hat az egészségre."

 

Segítőkutyák az oviban

2023. február 20.
 
Szülői felajánlás kapcsán adhatott otthont óvodánk Törpe csoportja az Élethíd segítőkutya alapítvány állatasszisztált foglalkozásának. Törpikéink nagyon lelkesen várták a kutyusokat, óriási motiváció volt számukra Bella, Angyal és Zoé megjelenése a csoportszobában, nem volt olyan játékos feladat, amit a gyermekek ne végeztek volna el az interaktív, érzékenyítő foglalkozás során.
 
Ezúton is köszönjük, fantasztikus élmény volt gyermeknek és felnőttnek egyaránt!
 

Télbúcsúztató hagyományok2023. február 15.
 
Közvetlen és tágabb környezetünk hagyományainak ápolása óvodai nevelési programunk egyik kiemelt célja. Farsangi népszokásokkal, télbúcsúztató, tavaszköszöntő hagyományokkal óvodánk valamennyi csoportja kiemelten foglalkozik, melyet minden évben nagy izgalommal várnak óvodásaink.

A heti tevékenységeink most mind a farsang témáját ölelik fel, közösen barkácsoltuk csoportszobáink, közös helységeink dekorációit, felidéztük az év során tanult tréfás mondókákat, népdalokat, gyermekdalokat, farsangi rigmusokat. Beszélgettünk a farsangi népszokásokról, hagyományokról, a télűző szokásokról, meséink is már a tél végét a tavasz várását idézik.

Nevelőtestületünk fontosnak tartja, hogy a gyermekek sok élménnyel gazdagodjanak mindennapi tevékenységeik során. Nagy örömmel fogadtuk volt óvodásunk szüleinek
 
Márton Csaba és Márton Ildikónak
 
felajánlását – akik hagyományos busó-ruhába öltözve ismertették meg számunkra a mohácsi sokácok hagyományápoló munkáját.


 

Jótékonysági kezdeményezés

2023. február 14.

2022 decemberében jótékonysági kezdeményezés indult hagyományteremtő szándékkal Siklós város polgármestere, Riegl Gábor, a siklósi városvezetés és a Villa Serena szervezésében. A helybéli és környékbeli vállalkozókat megszólító hagyományteremtő jótékonysági est bevételét óvodánk alapítványa (A Siklósi Dózsa György Úti Óvoda Gyerekeiért alapítvány) javára ajánlották fel a szervezők. Nevelőtestületünk, óvodánk valamennyi gyermekét megmozgató tematikus programsorozatot állított össze, a felkínált összeg érdemi felhasználására, melynek első állomása – nagycsoportosaink differenciált kirándulása volt – a mohácsi Busóudvar Múzeumba…

A mohácsi sokácok népszokása messze földön is ismert, ebben az időszakban, óvodánkban is sokat foglalkozunk a farsangi népszokásokkal, télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó... hagyományokkal. A Busóudvar Múzeum épp ennek a népszokásnak, a télbúcsúztatásnak állít egyfajta emléket. A múzeum 4 látványműhellyel rendelkezik, melyben gyermekeink interaktív, kreatív módon ismerkedhettek meg a helyi kézművesek munkásságával, a népszokás tradicionális elemeivel, illetve hagyományos busóruhába felöltöztetett bábukat láthattak a jelmezhez illő kellékekkel együtt.
Támogatóink mellett, ezúton is köszönjük a program megszervezésében nyújtott segítségét Csuga Zoltánné Marikának.

Tesco - "Ön választ, mi segítünk!" - pályázat

2023. január 27.
 
Óvodánk újra sikerrel vette az első fordulót a Tesco áruház által kiírt „Ön választ, mi segítünk” közösségépítő pályázatán és továbbjutott a szavazatgyűjtő fordulóba. Udvarunkra álmodtunk meg egy kreatív, érzékszerveket ügyesítő játékteret – mezítlábas illatösvénnyel, matató fallal. Ehhez a kezdeményezéshez kérünk minden ismerőst és ismeretlent, hogy vásárlásaik alkalmával kapott zsetonokkal támogassák pályázatunkat.

Zsetonok gyűjtésére 2023.02.12-ig van lehetőség.

 

Mikulás napja

2022.12.05.


Az ünnepek, hagyományok az összetartozás érzését erősítik, a közösségünket éltetik, Advent időszakában igazán nagyon hangsúlyossá válnak közösen megélt élményeink, szokásaink. Első jeles napunk, ebben az időszakban – Szent Miklós ünnepe, Mikulás napja. Nálunk, a Siklósi Óvoda és Bölcsőde Székhely óvodájában is nagy öröm a mikulásvárás és az ezzel járó készülődés. Óvodásaink nagy lelkesedéssel tanulták a mikulásköszöntő verseket, énekeket, és izgalommal várták ezt a napot, hogy eljöjjön a jóságos Mikulás bácsi.
Napunkat színesítette a Hangerdő társulat Mikulásváró műsora, mely nagy élmény volt gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Támogatóink segítségével állítottuk össze óvodásaink csomagjait – melyet a műsor végén minden csoport személyesen vehetett át a Mikulás bácsitól. Ezúton szeretnénk megköszönni adományukat, felajánlásukat a csomagok összeállításához: a baranyai vitézi rend kapitányának, Csizik Mihálynak, illetve a vitézi rend tagjainak és a Szender családnak, valamint Siklós Város Önkormányzatának.
A közösségi érzést erősíti az óvodánk udvarán felállított Minden Gyermek Karácsonyfája, mely díszeivel, fényével az érzelmi nevelést, az érzelmi hangolódást segíti, melyet szintén a siklósi vitézi rend ajánlott fel óvodánk számára.
 

Adománygyűjtés

2022.12.02.
 
Intézményünk, a Siklósi Óvoda És Bölcsőde dolgozói
gyűjtést szerveztek a háború sújtotta ukrajnai
Aknaszlatina óvodásainak megsegítésére.
A szülőkkel összefogva ajándék csomagokat készítettek az óvodásokkal,
melyet segítségünkkel elküldtek a Szent Anna Óvodába járó gyermekek részére.

Mecsek Polgári Egyesület 

2022.november 24.

A Mecsek Polgári Egyesület - Zöld Út konzorcium
KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 számú projekt keretén belül tartottak
környezetvédelemmel, újrahasznosítassal
kapcsolatos szemléletformáló programot a
Siklósi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központ
óvodai és iskolaiszociális segítői a Siklósi Óvoda és Bölcsőde gyermekei számára!
 

Közösséget építő hagyományok

2022. október 18.

Óvodánk, a Siklósi Óvoda és Bölcsőde – Székhely óvodája, a megye egyik legrégibb műemlék jellegű épületében 1900. október 21-én nyitotta meg kapuit.  Az ezredfordulón ünnepeltük intézményünk fennállásának 100. évfordulóját. A 22 éve megszervezett ünnepségsorozatnak a hozadéka, a mai napig minden évben október hónap közepén megrendezésre kerülő Őszi gyermekest! Büszkén állíthatjuk, hogy ma már városi rendezvénnyé nőtte ki magát óvodánk alkalmazotti közössége által szervezett program, és egyik színfoltja lett a kisváros életének. Ezen az estén ifjabbak és idősebbek egyaránt csillogó szemmel lépik át az óvoda kapuját, és várják kíváncsian az előadást. Az idei nevelési évben Grimm fivérek jól ismert klasszikusára esett a választás, az óvó nénik Jancsi és Juliska történetét vitték színpadra, így elevenedtek meg a mindenki által jól ismert mesehősök. Az est sikeréhez óvodánk valamennyi dolgozója, partnere hozzájárult: dadus nénik vendégséggel várták a hozzánk látogatókat, szülők – gyerekek keze munkáját dicséri a faragott tökökkel díszített udvar, támogatóinknak köszönhetjük, hogy megteremtették az est feltételeit. Ezúton is köszönjük Szentgyörgyvári Tamásnak a sok-sok éve önzetlen segítségét a világításban, a Siklósi Várnak a hangosításhoz szükséges eszközöket – Szender Jánosnak és Fekete Gergőnek a hangosítást, Ősi Gábornak a poharakat, Szender – Mikó Mónikának az arcfestést, illetve a Gyűdi pékségnek, a Csuga húsboltnak, valamint az Eatrend Kft-nek a vendéglátáshoz szükséges alapanyagokat.
 
Jövőre is várunk mindenkit sok szeretettel, lelkesedéssel, meglepetéssel!


 

Idősek világnapja

2022. szeptember 30.
 
Az Idősek Világnapja alkalmából Siklós Város Önkormányzata és az Idősek Klubja - hagyományosan, ünnepi műsorral kedveskedett városunkban élő "szépkorúak" számára, ezzel kívánva megemlékezni e jeles alkalomról. A Táncsics Mihály Gimnázium sportcsarnokában megrendezésre kerülő programon óvodánk Katica csoportja igen színvonalas műsorral szerepelt.

Szeretettel gratulálunk a felkészítőknek: Boris Gáborné, Szirony Szilárdné óvodapedagógusoknak.

Pályázat

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy a Tesco által meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” közösségépítő programba óvodánk sikeresen vett részt. A pályázati összegből lehetőségünk lesz átalakítani egyik csoportszobánkat, olyan fejlesztő szenzoros helységgé, melyben a célzott, tudatos, rendszeres képességfejlesztés megvalósulhat. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Tesco Áruháznak a lehetőségért, illetve mindenkinek, aki akár egy zseton bedobásával segített célunk elérésében.
2022. október 1-től nevelőközösségünk új taggal bővül, főállású gyógypedagógus lesz segítségünkre a sajátos nevelési igényű és a tanulásban akadályozott gyermekek fejlesztésében. Reményeink szerint novemberben már birtokba veheti a felújított, sok-sok fejlesztő játékkal felszerelt helyiségét.

2022. szeptember

„Ön választ, mi segítünk”

2022. június
 
Óvodánk a Tesco „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatán sikerrel vette az első megmérettetést, továbbjutott a szavazatgyűjtő fordulóba.
 
Évek óta nő azon gyermekek száma, akik valamilyen hátránnyal élnek, elmaradást mutatnak társaikkal szemben. Számos esetben mi óvodapedagógusok játékos képességfejlesztő feladatokkal tudjuk oldani a hiányosságokat, viszont egyre több esetben kell kérnünk szakmai segítséget a problémák megoldásában.

Segítő kollégáink és magunk számára szeretnénk felújítani egy csoportszobát olyan fejlesztő/szenzoros helységgé, melyben a célzott, tudatos és rendszeres képességfejlesztés indirekt módon megvalósulhat.
 

Ezúton szeretnénk megkérni minden ismerőst és ismeretlent, hogy a Tesco áruházban támogassa kezdeményezésünket egy zseton bedobásával.

A szavazás 2022. július 11. és 2022. augusztus 7. között zajlik!

                  Segítségnyújtás 


2022. január
PÉLDAÉRTÉKŰ ÖSSZEFOGÁS
 
Sajnálattal értesültünk, hogy a kunmadarasi Manófalvi óvodában tűz ütött ki, megsemmisültek, használhatatlanná váltak a gyermekek játékai, a helyiségek berendezési tárgyai.
A Siklósi Óvoda és Bölcsőde dolgozói a szülőkkel összefogva, a gyermekekkel együttműködve gyűjtést szerveztek a károsult óvoda megsegítésére. A kezdeményezést támogatta önkormányzatunk is, segítségünkkel sikerült az összegyűjtött adományokat elszállítani a bajbajutott óvodának.
Büszkék vagyunk óvodásainkra, és szüleikre akik aktív részesei voltak a kezdeményezésnek!

Boldogságóra program

2021. augusztus
 
Örömmel jelentjük, hogy 2021 nyarán sikeresen vettünk rész a Boldog Óvoda elnyerésére kiírt pályázaton, és 2021/2022-s nevelési évtől óvodánk a
Boldog Óvoda és Boldog Iskola közösséghez tartozik.
 
A teljes Boldogságóra program 10 egymásra épülő témából áll, amelyek fokról fokra ismertetik meg a gyerekekkel a boldogság különböző összetevőit, feltételeit. A program kiemelt küldetése, hogy a pozitív pszichológia eredményeire építve,  élménypedagógiai módszertannal megtámogatva  adjon ötleteket és módszertani segítséget a boldogságra való képesség fejlesztéséhez az óvodás korosztály számára. A program a tanév minden hónapjában olyan témát jár körül, mely segíti és támogatja a gyerekeket a hétköznapi problémákkal való megküzdésben, és a folyamatos önismereti fejlesztéssel és boldogságérzetet fokozó technikák bemutatásával személyes, lelki egészségüket is tápláló kompetenciáikat fejleszti.

Ovi - Sport program 

2021. június 21.

Nevelőtestületünk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy gyermekeink körében megalapozza a mozgás szeretetét, annak érdekében, hogy későbbi életszakaszaikban is a mindennapjuk részét képezze a mozgás, a sport. Az Ovi-Sport Program keretében az óvodapedagógusaink elvégeztek egy sport szakemberek segítségével kidolgozott és általuk oktatott tanfolyamot, melynek fontos hozadéka az, hogy ügyességi játékok, mozgáskoordinációs feladatok gyakorlásával a gyerekek számára már jól ismert óvodapedagógusok felügyelete mellett valósulhat meg a mindennapos mozgásfejlesztés.
 


Nap gyermekei pályázat 2021

2021. 06. 10.
 
Mintegy 10 esztendeje csatlakozott a Magyarországi Dm hálózat a nemzetközi kezdeményezéshez, a „Nap gyermekei” kampányhoz. A program célja, hogy szakemberek segítségével, edukációs jelleggel felhívja a nyilvánosság, főleg a szülők és a pedagógusok figyelmét a napvédelem fontosságára, valamint a kiskorú gyermekeket a megelőzéssel óvja a káros napsugaraktól és megtanítsa őket arra, hogyan védekezzenek megfelelően, amikor kint játszanak a napon.
A pályázatban való kreatív részvételért óvodánk valamennyi csoportja termékbeli támogatást kapott a Dm jóvoltából, amit ezúton is köszönünk.

 
Bújócskázz a Nappal! Készítsd el napvédelmi bunkidat! felhívásra a Katica csoport készítette el bunkiját az óvoda udvarán, melyre online szavazatokat gyűjtünk 2021.06.07-2021.06.18. között.
Rólunk 
2021. május 28.
Gyereknap az ovinkban
 
Udvarunkon a délelőtt folyamán az óvó - és dadus nénik különböző ügyességi játékokkal, játékos vetélkedőkkel, táncházzal", buborékfújókkal, csillámtetoválással várták az óvodánkban járó gyerekeket - mosolyt csalva valamennyiük arcára.

Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, a legendás Aranycsapat tagja 
által alapított Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány Pályázata

 2021. május 10.

Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány az elmúlt évben is meghirdette pályázatát „Nemzeti Ovi-Sport Program” címen. 
Az Alapítványhoz az óvodánkat fenntartó önkormányzat pályázatot nyújtott be, mindezt azzal a feltétellel, hogy vállalni tudja a szükséges önrészt, ami megközelítőleg 5.200.000 forint óvodánkként. Ezúton is köszönjük támogató munkájukat!
A sikerest pályázati elbírálást követően megkezdődhetett a „munka”, melynek eredményeként
2021. május 10-én átadásra került az „ovi-sport pályánk”!
Ezáltal még nagyobb lehetőségünk nyílik arra, hogy kifejezetten az óvodás korosztály számára kifejlesztett korszerű sportlétesítményben, szakszerű nevelés keretében biztosítsuk a gyermekeink számára elengedhetetlen napi mozgást, ezáltal a mozgáskultúrájuk fejlesztését. 
Rólunk

"Kelj fel rózsám itt a májfa jó éjszakát, vigyázz rája!"

2021.április 30.

A népi hagyományaink szerint május első napján (a tavasz, a szeretet születésének ünnepén) zöld ágakkal, virágokkal díszítették a lányos házakat. Csoportba verődve érkeztek a fiatal legények a lányos ház elé, közös erővel cipeltek egy magasabb fát, melyet tarka szalagokkal díszítettek…


A májusfa állítás hagyományát elevenítették fel április utolsó napján a Törpe csoportba járó legények, ezzel kedveskedve a csoportba járó kislányoknak.
 


"ma minden Pöttömke tűzoltó akart lenni"

2021. április 26.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siklósi Kirendeltségének, hogy a mai napon egy online bemutató formájában megmutatták a Pöttömke csoportba járó gyermekeink részére a siklósi tűzoltók munkáját. Óvodásaink megismerkedhettek a tűzoltóság épületével, a tűzoltók ruházatával, felszerelésével és a tűzoltáshoz használt fecskendőkkel... A személyes jelenlétet nem igénylő, online környezetben megvalósuló előadás hatalmas élményt jelentett kiscsoportosaink számára.
 
Rólunk

Biztonságos Óvoda Program

2021. február
 
2020-ban az ORFK – Országos Baleset megelőzési Bizottság a Közlekedéstudományi Intézet közreműködésével meghirdette a Biztonságos Óvoda programot, melynek nyertes óvodája lettünk, így elnyertük a Biztonságos Óvoda címet.

„A pályázat célja a gyermekeket érintő legfontosabb közlekedésbiztonsági ismeretátadás támogatása, valamint az óvodai nevelési programba integrálható közúti közlekedésbiztonsági módszertan és oktatási segédletek megismertetése az intézményekkel, óvodapedagógusokkal, és ezáltal az intézmények közlekedésre nevelési tevékenységének támogatása.”

Kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyermekek a balesetmentes közúti közlekedés szabályait elsajátítsák, ezért érdeklődéssel fordultunk a pályázat adta lehetőségek felé. Nevelőtestületünkből 1 fő óvodapedagógus megismerkedett a program hátterével, módszertanával és a projekt megvalósításának részleteivel, ezen tapasztalatait belső hospitálások alkalmával átadta a nevelői közösség valamennyi tagjának.
Célunk egy olyan hosszú távú folyamat megindítása, melyben az óvodánkba járó gyermekek eredményes közlekedésre neveléséhez hozzájárulhatunk. A tudatos gondolkodásunkat mutatja, hogy a foglalkozások megvalósításához szükséges módszertani segédanyagot óvodánk Pedagógiai Programja –  mindennapi nevelő, fejlesztő tevékenységünk alappillére – már tartalmazza. Hiszünk abban, hogy az óvodás korcsoport elérésében, ismereteik bővítésében, illetve annak rögzítésében, nekünk óvodapedagógusoknak nagy szerepünk van.