Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Tesco - "Ön választ, mi segítünk!" - pályázat

2023. január 27.
 
Óvodánk újra sikerrel vette az első fordulót a Tesco áruház által kiírt „Ön választ, mi segítünk” közösségépítő pályázatán és továbbjutott a szavazatgyűjtő fordulóba. Udvarunkra álmodtunk meg egy kreatív, érzékszerveket ügyesítő játékteret – mezítlábas illatösvénnyel, matató fallal. Ehhez a kezdeményezéshez kérünk minden ismerőst és ismeretlent, hogy vásárlásaik alkalmával kapott zsetonokkal támogassák pályázatunkat.

Zsetonok gyűjtésére 2023.02.12-ig van lehetőség.

 

Közösséget építő hagyományok

2022. október 18.

Óvodánk, a Siklósi Óvoda és Bölcsőde – Székhely óvodája, a megye egyik legrégibb műemlék jellegű épületében 1900. október 21-én nyitotta meg kapuit.  Az ezredfordulón ünnepeltük intézményünk fennállásának 100. évfordulóját. A 22 éve megszervezett ünnepségsorozatnak a hozadéka, a mai napig minden évben október hónap közepén megrendezésre kerülő Őszi gyermekest! Büszkén állíthatjuk, hogy ma már városi rendezvénnyé nőtte ki magát óvodánk alkalmazotti közössége által szervezett program, és egyik színfoltja lett a kisváros életének. Ezen az estén ifjabbak és idősebbek egyaránt csillogó szemmel lépik át az óvoda kapuját, és várják kíváncsian az előadást. Az idei nevelési évben Grimm fivérek jól ismert klasszikusára esett a választás, az óvó nénik Jancsi és Juliska történetét vitték színpadra, így elevenedtek meg a mindenki által jól ismert mesehősök. Az est sikeréhez óvodánk valamennyi dolgozója, partnere hozzájárult: dadus nénik vendégséggel várták a hozzánk látogatókat, szülők – gyerekek keze munkáját dicséri a faragott tökökkel díszített udvar, támogatóinknak köszönhetjük, hogy megteremtették az est feltételeit. Ezúton is köszönjük Szentgyörgyvári Tamásnak a sok-sok éve önzetlen segítségét a világításban, a Siklósi Várnak a hangosításhoz szükséges eszközöket – Szender Jánosnak és Fekete Gergőnek a hangosítást, Ősi Gábornak a poharakat, Szender – Mikó Mónikának az arcfestést, illetve a Gyűdi pékségnek, a Csuga húsboltnak, valamint az Eatrend Kft-nek a vendéglátáshoz szükséges alapanyagokat.
 
Jövőre is várunk mindenkit sok szeretettel, lelkesedéssel, meglepetéssel!


 

Idősek világnapja

2022. szeptember 30.
 
Az Idősek Világnapja alkalmából Siklós Város Önkormányzata és az Idősek Klubja - hagyományosan, ünnepi műsorral kedveskedett városunkban élő "szépkorúak" számára, ezzel kívánva megemlékezni e jeles alkalomról. A Táncsics Mihály Gimnázium sportcsarnokában megrendezésre kerülő programon óvodánk Katica csoportja igen színvonalas műsorral szerepelt.

Szeretettel gratulálunk a felkészítőknek: Boris Gáborné, Szirony Szilárdné óvodapedagógusoknak.

Pályázat

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy a Tesco által meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” közösségépítő programba óvodánk sikeresen vett részt. A pályázati összegből lehetőségünk lesz átalakítani egyik csoportszobánkat, olyan fejlesztő szenzoros helységgé, melyben a célzott, tudatos, rendszeres képességfejlesztés megvalósulhat. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Tesco Áruháznak a lehetőségért, illetve mindenkinek, aki akár egy zseton bedobásával segített célunk elérésében.
2022. október 1-től nevelőközösségünk új taggal bővül, főállású gyógypedagógus lesz segítségünkre a sajátos nevelési igényű és a tanulásban akadályozott gyermekek fejlesztésében. Reményeink szerint novemberben már birtokba veheti a felújított, sok-sok fejlesztő játékkal felszerelt helyiségét.

2022. szeptember

„Ön választ, mi segítünk”

2022. június
 
Óvodánk a Tesco „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatán sikerrel vette az első megmérettetést, továbbjutott a szavazatgyűjtő fordulóba.
 
Évek óta nő azon gyermekek száma, akik valamilyen hátránnyal élnek, elmaradást mutatnak társaikkal szemben. Számos esetben mi óvodapedagógusok játékos képességfejlesztő feladatokkal tudjuk oldani a hiányosságokat, viszont egyre több esetben kell kérnünk szakmai segítséget a problémák megoldásában.

Segítő kollégáink és magunk számára szeretnénk felújítani egy csoportszobát olyan fejlesztő/szenzoros helységgé, melyben a célzott, tudatos és rendszeres képességfejlesztés indirekt módon megvalósulhat.
 

Ezúton szeretnénk megkérni minden ismerőst és ismeretlent, hogy a Tesco áruházban támogassa kezdeményezésünket egy zseton bedobásával.

A szavazás 2022. július 11. és 2022. augusztus 7. között zajlik!

                  Segítségnyújtás 


2022. január
PÉLDAÉRTÉKŰ ÖSSZEFOGÁS
 
Sajnálattal értesültünk, hogy a kunmadarasi Manófalvi óvodában tűz ütött ki, megsemmisültek, használhatatlanná váltak a gyermekek játékai, a helyiségek berendezési tárgyai.
A Siklósi Óvoda és Bölcsőde dolgozói a szülőkkel összefogva, a gyermekekkel együttműködve gyűjtést szerveztek a károsult óvoda megsegítésére. A kezdeményezést támogatta önkormányzatunk is, segítségünkkel sikerült az összegyűjtött adományokat elszállítani a bajbajutott óvodának.
Büszkék vagyunk óvodásainkra, és szüleikre akik aktív részesei voltak a kezdeményezésnek!

Boldogságóra program

2021. augusztus
 
Örömmel jelentjük, hogy 2021 nyarán sikeresen vettünk rész a Boldog Óvoda elnyerésére kiírt pályázaton, és 2021/2022-s nevelési évtől óvodánk a
Boldog Óvoda és Boldog Iskola közösséghez tartozik.
 
A teljes Boldogságóra program 10 egymásra épülő témából áll, amelyek fokról fokra ismertetik meg a gyerekekkel a boldogság különböző összetevőit, feltételeit. A program kiemelt küldetése, hogy a pozitív pszichológia eredményeire építve,  élménypedagógiai módszertannal megtámogatva  adjon ötleteket és módszertani segítséget a boldogságra való képesség fejlesztéséhez az óvodás korosztály számára. A program a tanév minden hónapjában olyan témát jár körül, mely segíti és támogatja a gyerekeket a hétköznapi problémákkal való megküzdésben, és a folyamatos önismereti fejlesztéssel és boldogságérzetet fokozó technikák bemutatásával személyes, lelki egészségüket is tápláló kompetenciáikat fejleszti.

Ovi - Sport program 

2021. június 21.

Nevelőtestületünk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy gyermekeink körében megalapozza a mozgás szeretetét, annak érdekében, hogy későbbi életszakaszaikban is a mindennapjuk részét képezze a mozgás, a sport. Az Ovi-Sport Program keretében az óvodapedagógusaink elvégeztek egy sport szakemberek segítségével kidolgozott és általuk oktatott tanfolyamot, melynek fontos hozadéka az, hogy ügyességi játékok, mozgáskoordinációs feladatok gyakorlásával a gyerekek számára már jól ismert óvodapedagógusok felügyelete mellett valósulhat meg a mindennapos mozgásfejlesztés.
 


Nap gyermekei pályázat 2021

2021. 06. 10.
 
Mintegy 10 esztendeje csatlakozott a Magyarországi Dm hálózat a nemzetközi kezdeményezéshez, a „Nap gyermekei” kampányhoz. A program célja, hogy szakemberek segítségével, edukációs jelleggel felhívja a nyilvánosság, főleg a szülők és a pedagógusok figyelmét a napvédelem fontosságára, valamint a kiskorú gyermekeket a megelőzéssel óvja a káros napsugaraktól és megtanítsa őket arra, hogyan védekezzenek megfelelően, amikor kint játszanak a napon.
A pályázatban való kreatív részvételért óvodánk valamennyi csoportja termékbeli támogatást kapott a Dm jóvoltából, amit ezúton is köszönünk.

 
Bújócskázz a Nappal! Készítsd el napvédelmi bunkidat! felhívásra a Katica csoport készítette el bunkiját az óvoda udvarán, melyre online szavazatokat gyűjtünk 2021.06.07-2021.06.18. között.
Rólunk 
2021. május 28.
Gyereknap az ovinkban
 
Udvarunkon a délelőtt folyamán az óvó - és dadus nénik különböző ügyességi játékokkal, játékos vetélkedőkkel, táncházzal", buborékfújókkal, csillámtetoválással várták az óvodánkban járó gyerekeket - mosolyt csalva valamennyiük arcára.

Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, a legendás Aranycsapat tagja 
által alapított Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány Pályázata

 2021. május 10.

Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány az elmúlt évben is meghirdette pályázatát „Nemzeti Ovi-Sport Program” címen. 
Az Alapítványhoz az óvodánkat fenntartó önkormányzat pályázatot nyújtott be, mindezt azzal a feltétellel, hogy vállalni tudja a szükséges önrészt, ami megközelítőleg 5.200.000 forint óvodánkként. Ezúton is köszönjük támogató munkájukat!
A sikerest pályázati elbírálást követően megkezdődhetett a „munka”, melynek eredményeként
2021. május 10-én átadásra került az „ovi-sport pályánk”!
Ezáltal még nagyobb lehetőségünk nyílik arra, hogy kifejezetten az óvodás korosztály számára kifejlesztett korszerű sportlétesítményben, szakszerű nevelés keretében biztosítsuk a gyermekeink számára elengedhetetlen napi mozgást, ezáltal a mozgáskultúrájuk fejlesztését. 
Rólunk

"Kelj fel rózsám itt a májfa jó éjszakát, vigyázz rája!"

2021.április 30.

A népi hagyományaink szerint május első napján (a tavasz, a szeretet születésének ünnepén) zöld ágakkal, virágokkal díszítették a lányos házakat. Csoportba verődve érkeztek a fiatal legények a lányos ház elé, közös erővel cipeltek egy magasabb fát, melyet tarka szalagokkal díszítettek…


A májusfa állítás hagyományát elevenítették fel április utolsó napján a Törpe csoportba járó legények, ezzel kedveskedve a csoportba járó kislányoknak.
 


"ma minden Pöttömke tűzoltó akart lenni"

2021. április 26.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siklósi Kirendeltségének, hogy a mai napon egy online bemutató formájában megmutatták a Pöttömke csoportba járó gyermekeink részére a siklósi tűzoltók munkáját. Óvodásaink megismerkedhettek a tűzoltóság épületével, a tűzoltók ruházatával, felszerelésével és a tűzoltáshoz használt fecskendőkkel... A személyes jelenlétet nem igénylő, online környezetben megvalósuló előadás hatalmas élményt jelentett kiscsoportosaink számára.
 
Rólunk

Biztonságos Óvoda Program

2021. február
 
2020-ban az ORFK – Országos Baleset megelőzési Bizottság a Közlekedéstudományi Intézet közreműködésével meghirdette a Biztonságos Óvoda programot, melynek nyertes óvodája lettünk, így elnyertük a Biztonságos Óvoda címet.

„A pályázat célja a gyermekeket érintő legfontosabb közlekedésbiztonsági ismeretátadás támogatása, valamint az óvodai nevelési programba integrálható közúti közlekedésbiztonsági módszertan és oktatási segédletek megismertetése az intézményekkel, óvodapedagógusokkal, és ezáltal az intézmények közlekedésre nevelési tevékenységének támogatása.”

Kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyermekek a balesetmentes közúti közlekedés szabályait elsajátítsák, ezért érdeklődéssel fordultunk a pályázat adta lehetőségek felé. Nevelőtestületünkből 1 fő óvodapedagógus megismerkedett a program hátterével, módszertanával és a projekt megvalósításának részleteivel, ezen tapasztalatait belső hospitálások alkalmával átadta a nevelői közösség valamennyi tagjának.
Célunk egy olyan hosszú távú folyamat megindítása, melyben az óvodánkba járó gyermekek eredményes közlekedésre neveléséhez hozzájárulhatunk. A tudatos gondolkodásunkat mutatja, hogy a foglalkozások megvalósításához szükséges módszertani segédanyagot óvodánk Pedagógiai Programja –  mindennapi nevelő, fejlesztő tevékenységünk alappillére – már tartalmazza. Hiszünk abban, hogy az óvodás korcsoport elérésében, ismereteik bővítésében, illetve annak rögzítésében, nekünk óvodapedagógusoknak nagy szerepünk van.